چگونه از نظر ذهنی خود را برای مهاجرت آماده کنیم؟ (بخش دوم)، شرایط زندگی بهتر و مسائل روانی در مهاجرت دو روی یک سکه هستند. زمانی که مهاجرت میکنید، با زندگی و جامعه جدیدی روبهرو میشوید که باید خود را با آن وفق دهید. در این میان، برخی مسائل یا به عبارت بهتر چالشهای روانی بر زندگی شما تأثیر میگذارند. در این میان، ۷ دسته از مسائل رایجتر هستند و دانستن دربارهی آنها میتواند به آمادگی ذهنی مهاجرت در شما و فرزندانتان کمک کند.
۳. انگ ناهنجار بودن در جامعه
در برخی از جوامع مهاجر، ابتلا به بیماری روانی نوعی ناهنجاری محسوب میشود. زنان و مردان اغلب تمایلی ندارند تا درباره مسائل روانی خود صحبت کنند. اگر زنانی نگرانیهای عاطفی خود را ابراز کنند، بهسرعت از جامعه اخراج میشوند. مردان نیز هرگز درباره نگرانیهای عاطفی خود چیزی نمیگویند چون تصور رایج این است که مردان قوی نباید احساساتی شوند.
نتیجه این میشود که بسیاری از افراد از نشانههای مشکلات روانی خود، روشهای شناسایی آنها و حتی روشهای درمانی بیماریهای روانی اطلاعی ندارند.
۴. کلیشههای رایج
برخی از باورهای کلیشهای رایج مانند اینکه مهاجران تحصیلات کمتری دارند میتواند بر سلامت روان این افراد تأثیر منفی بگذارد. برای اجتناب از این باورها گاهی افراد خود را از جامعه مهاجرشان جدا میکنند. این مسئله نیز به نوبه خود به از دست دادن شبکه حمایتگر افراد منجر میشود که یکی دیگر از عوامل مؤثر در بروز مشکلات روانی است.
۵. از دست رفتن حس تعلق افراد
گاهی مهاجران احساس میکنند که در کشور جدید پذیرفته نشدهاند اما در خانه والدین و در کشور مبدأ آنها را خارجی میدانند. بنابراین، این افراد هویت روشنی ندارند و نمیدانند که دقیقا چه کسی هستند. این موضوع ممکن است برای سلامت روان آنها مشکلآفرین شود.
۶. ناتوانی فرهنگی
یکی دیگر از عواملی که باید به عنوان آمادگی ذهنی مهاجرت در نظر داشته باشید ناتوانی فرهنگی است. ممکن است در کشور مقصد به چندین روانشناس یا روانپزشک مراجعه کنید اما هیچ یک از شما درباره سابقه فرهنگیتان سؤال نپرسند. در بیشتر مواقع، تربیت فرهنگی و تجربیات شما ناچیز یا نادیده گرفته میشود و بقیه درباره شما دچار سوءتفاهم میشوند.
این چالش برای کسانی که به زبان کشور مقصد تسلط ندارند، بیشتر خواهد بود. اگر آنها به روانشناس مراجعه کنند، بیان احساسات به زبانی غیر از زبان مادری برایشان دشوار خواهد بود. در چنین حالتی، وجود مترجم کمک میکند اما روانشناس به درک بیشتری از زمینه فرهنگی فرد نیاز دارد تا بتواند به او به طرز مؤثری کمک کند. گویشهای مختلف زبانی نیز میتوانند ترجمه را دشوارتر سازند.
بنابراین، بسیاری از مهاجران به دلیل ناتوانی فرهنگی و درک نشدن، کمتر به دنبال درمان میروند یا به مشاوران روانشناس اعتماد میکنند.
۷. استرس در مهاجرت
مهاجرت به کشوری جدید و آشنایی با محیط زبانی و جامعهای جدید فرایندی است که همیشه به استرس و فشار روانی میانجامد. عواملی که در ایجاد استرس مهاجران نقش مهمی دارند، عبارتاند از:
- تبعیض و نژادپرستی؛
- تنهایی؛
- عدم اطمینان مالی؛
- چالشها زبانی و فرهنگی؛
- دسترسی به خدمات اجتماعی و بهداشتی.